All posts in “Ajankohtaista”

blogimg11

Raskausliikunta-opas antaa hyviä neuvoja

Fysioterapeutti Mari Camut ja personal trainer Jenni Tuokko ovat Raskausliikunta- oppaassaan antaneet hyviä neuvoja ja vinkkejä odotusaikaiseen ja synnytyksen jälkeiseen liikuntaan. Opas on tehty yhteistyössä Suomen lantionpohjan fysioterapeutit ry:n jäsenten kanssa ja se perustuu tutkittuun tietoon. Oppaaseen voi tutustua ja sen voi ladata ilmaiseksi osoitteesta http://www.trainingcorner.fi/RaskausliikuntaOpas.pdf

FacebookTwitterGoogle+
1216321_68701662

Kuka on keksinyt, että kaikkien odottavien tulisi tuntea ja ajatella samalla tavalla?

Kuka on keksinyt, että kaikkien odottavien tulisi tuntea ja ajatella samalla tavalla?

Kun ”laumaan” ilmestyy odottava äiti, alkaa tapahtua erikoinen ilmiö.

Raskaus ja tuleva vauva on ikäänkuin kaikkien omaisuutta. Kaikilla on oikeus kommentoida vatsaa, jopa kosketella. Ohjeita tulee kysymättäkin. Nyt sinun kuuluu sitä ja tätä. Ja kammottavat synnytyskokemukset, niiltähän ei kukaan odottava säästy.

Nyt sitten teilläkin alkaa se varsinainen lapsiperheen elämä, vapaus on mennyttä! Jne, jne.
Ja muista, isoveli valvoo, raskaanaoleva ei syö munkkeja ja liho, ei juo eikä polta. Äitien tulee käyttäytyä hillitysti ja melkein pyhästi. Kaikkien tulee myös nauttia raskaanaolosta.

Ja synnytys, naisen elämän kohokohta!

Näinhän meille markkinoidaan.

Tosiasia on, että suurin osa naisista kokee raskauden jossain vaiheessa enemmän tai vähemmän epämiellyttäväksi ja synnytys on monelle vain tapa saada lapsi maailmaan ja loppu raskaudelle. Ei mikään elämää suurempi kokemus. Meitä naisia yritetään syyllistää omista ajatuksista ja tuntemuksista. Sitä ei kannata hyväksyä, itse kullakin on oikeus tuntea ja kokea äitiys ihan omalla tavallaan.

Ihmetyttää välillä, mistä tällaiset negatiiviset kommentit ja pelottelut kertovat. Tuntuu siltä, että varsinkin nautiskelu, se, että odottavat vanhemmat tai jo lapsensa saaneet vanhemmat jopa syyllistyvät elämästä nautiskeluun, on Suomessa kielletty.

Asiaan kuuluu vanhempien kärsimys ja valittelu silloinkin, kun asiat ovat itseasiassa ihan hyvin.
Kielteinen asenne heijastuu lapsiin.Lapsille tiuskitaan ja puhutaan epäkunnioittavasti.

Lapsista tuleekin riesa ja syy perheen pahoinvointiin.

Sallittaisiinpa odottavalle äidille vapaus kokea ja tuntea ihan omalla tavallaan. Sallittaisiin myös negatiiviset ajatukset ja mahdollisuus omaan yksilölliseen vanhemmuuteen. Itse kukin voi omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksien mukaan järjestää elämänsä uudessa tilanteessa niin, että se sopii itselle.

Annetaan kaikkien kukkien kukkia!

FacebookTwitterGoogle+
1413394_24113341

Odotusaika – onnellista laattuaikaa vai stressaavaa poikkeustilaa

Äitiysneuvolan ensikäynillä raskauden alussa käydään läpi odottavan äidin ruokavalio, liikunta, elintavat yleensäkin, alkoholin käyttö, aikaisempi terveydentila, mahdolliset sairaudet jne.

Tässä yhteydessä kerrotaan myös raskaudenaikaisista ravintoon liittyvistä riskeistä, kuten toksoplasmasta ja listeriasta. Moni miettii ruuan lisäaineiden ja kemikaalien käytön tuomia riskejä tulevan vauvan terveyteen.
Käydään läpi Down Syndrooma ultraääni seulonta.

Huomaan tällöin monesti odottajan otsaryppyjen syvenevän tässä informaatiotulvassa. Moni varmaan miettii, onko edes mahdollista saada tervettä vauvaa tässä riskien maailmassa. Muistanko kaiken ja osaanko olla raskaana?

Useimmat äidit kuitenkin onneksi osaavat suhteuttaa asiat oikeaan mittasuhteeseen. He eivät aseta itseään piinaavaan poikkeustilaan yhdeksäksi kuukaudeksi. Onnellinen on se tuleva äiti, joka uskaltaa luottaa omaan kykyynsä olla raskaana. Tässä ei tarvita oppikirjoja.

Toki jotain on hyvä tietää, mutta rohkaisevaa ja tyydytystä tuottavaa olisi huomata omasta
kehosta tuleva mielekäs viestintä. Esimerkiksi varsinkin alkuraskauden merkittävä hajuaistin herkistyminen. Jos epäilet esimerkiksi ruoan tuoreutta tai mahdollista pilaantumista, käytä tätä oivallista testivälinettä, herkistynyttä nenääsi. Jos ruoka tuoksuu raikkaalle ja Pavlovin koirakoe onnistuu, voit nauttia rauhassa.

Olisimme kuolleet jo aikoja sitten sukupuuttoon, jos onistunut raskaus edellyttäisi jotain ihmeellistä korkeakoulututkintoa vastaavaa tietomäärää.

Onnistunut raskausaika kasvattaa äidin ja isänkin itseluottamusta. On tärkeää uskaltaa luottaa omiin vaistoihinsa, tuntemuksiinsa ja tunteisiinsa. Lapsen hoidossa jos missään tarvitaan luottoa, uskoa omiin kykyihin. Raskaus parhaimmillaan kasvattaa tätä luottoa, minusta on äidiksi, minusta on isäksi. Osaan olla raskaana ilman jatkuvaa pelkoa jostain uhasta.

Odotusaikana saa konkreettisesti kokea uskomattoman luonnon ihmeen: vaikka en edes muistaisi aina olevani raskaana, kohdussani kasvaa uusi, täydellinen luomus. Stressi ja jatkuva huoli häiritsevät tätä ainutlaatuista, hienoa kokemusta..

Hyvä itseluottamus ja tuntemus auttaa luomaan oman tavan olla vanhempi. On tärkeää tietää, mikä minulle ja meille sopii vanhempina ja perheenä. Hyvää äitiyttä ja isyyttä on monenlaista. Onnellisilla vanhemmilla on onnelliset lapset.

 

FacebookTwitterGoogle+