1413394_24113341

Odotusaika – onnellista laattuaikaa vai stressaavaa poikkeustilaa

Äitiysneuvolan ensikäynillä raskauden alussa käydään läpi odottavan äidin ruokavalio, liikunta, elintavat yleensäkin, alkoholin käyttö, aikaisempi terveydentila, mahdolliset sairaudet jne.

Tässä yhteydessä kerrotaan myös raskaudenaikaisista ravintoon liittyvistä riskeistä, kuten toksoplasmasta ja listeriasta. Moni miettii ruuan lisäaineiden ja kemikaalien käytön tuomia riskejä tulevan vauvan terveyteen.
Käydään läpi Down Syndrooma ultraääni seulonta.

Huomaan tällöin monesti odottajan otsaryppyjen syvenevän tässä informaatiotulvassa. Moni varmaan miettii, onko edes mahdollista saada tervettä vauvaa tässä riskien maailmassa. Muistanko kaiken ja osaanko olla raskaana?

Useimmat äidit kuitenkin onneksi osaavat suhteuttaa asiat oikeaan mittasuhteeseen. He eivät aseta itseään piinaavaan poikkeustilaan yhdeksäksi kuukaudeksi. Onnellinen on se tuleva äiti, joka uskaltaa luottaa omaan kykyynsä olla raskaana. Tässä ei tarvita oppikirjoja.

Toki jotain on hyvä tietää, mutta rohkaisevaa ja tyydytystä tuottavaa olisi huomata omasta
kehosta tuleva mielekäs viestintä. Esimerkiksi varsinkin alkuraskauden merkittävä hajuaistin herkistyminen. Jos epäilet esimerkiksi ruoan tuoreutta tai mahdollista pilaantumista, käytä tätä oivallista testivälinettä, herkistynyttä nenääsi. Jos ruoka tuoksuu raikkaalle ja Pavlovin koirakoe onnistuu, voit nauttia rauhassa.

Olisimme kuolleet jo aikoja sitten sukupuuttoon, jos onistunut raskaus edellyttäisi jotain ihmeellistä korkeakoulututkintoa vastaavaa tietomäärää.

Onnistunut raskausaika kasvattaa äidin ja isänkin itseluottamusta. On tärkeää uskaltaa luottaa omiin vaistoihinsa, tuntemuksiinsa ja tunteisiinsa. Lapsen hoidossa jos missään tarvitaan luottoa, uskoa omiin kykyihin. Raskaus parhaimmillaan kasvattaa tätä luottoa, minusta on äidiksi, minusta on isäksi. Osaan olla raskaana ilman jatkuvaa pelkoa jostain uhasta.

Odotusaikana saa konkreettisesti kokea uskomattoman luonnon ihmeen: vaikka en edes muistaisi aina olevani raskaana, kohdussani kasvaa uusi, täydellinen luomus. Stressi ja jatkuva huoli häiritsevät tätä ainutlaatuista, hienoa kokemusta..

Hyvä itseluottamus ja tuntemus auttaa luomaan oman tavan olla vanhempi. On tärkeää tietää, mikä minulle ja meille sopii vanhempina ja perheenä. Hyvää äitiyttä ja isyyttä on monenlaista. Onnellisilla vanhemmilla on onnelliset lapset.

 

FacebookTwitterGoogle+