Är det nödvändigt att inta extra järn under graviditeten?

Hemoglobinnivån mäts på rådgivningen, vanligtvis minst tre gånger under graviditeten. Hemoglobinet transporterar syre i vår kropp och om hemoglobinnivån är mycket låg, känner sig mamman kraftlös och utmattad. Lågt hemoglobin kan också ibland ge upphov till huvudvärk. Om HB-nivån är låg redan i början av graviditeten, lönar det sig att börja ta järnpreparat ungefär fr.o.m. den trettonde graviditetsveckan. Järnpreparatet skall helst tas på tom mage. Mjölkprodukter, kakao, choklad, te och kli gör att järnet absorberas sämre. Det lönar sig att undvika dessa produkter en timme före och efter intaget av järnpreparatet. Vatten och juice främjar absorptionen av järn. De mammor som mår illa av järn har berättat att banan underlättar denna känsla. Några har tagit som vana att ta järnpreparatet i samband med de nattliga toalettbesöken. Det finns vissa skillnader mellan järnpreparaten. En del absorberas genast i magsäcken och detta kan leda till att personer med känslig mage blir illamående, får diarré eller förstoppning. De preparat från vilka järnet frigörs i kroppen först i tunntarmen ger kanske upphov till mindre problem. Hemoglobinnivån är oftast lägst i mitten av graviditeten, ungefär under vecka 26. Före förlossningen stiger vanligtvis HB till samma värden som under början av graviditeten. Under förlossningen och i samband med flytningen efter förlossningen, mister mamman blod. Därför är det bra om det finns en reserv på när det gäller hemoglobinet.

 

FacebookTwitterGoogle+